Fragment

Rutte benoemd tot formateur, BTW-verhoging blijft heikele kwestie

  1. Fragmentenchevron right
  2. Rutte benoemd tot formateur, BTW-verhoging blijft heikele kwestie

In Den Haag vond vandaag vandaag het debat in de Tweede Kamer plaats over de formatie en het regeerakkoord. Het knetterde aan alle kanten. Mark Rutte en Geert Wilders botsten over regeringsverantwoordelijkheid en Thierry Baudet viel Alexander Pechtold aan over het schrappen van het raadgevend referendum in het regeerakkoord. Ondertussen ging het er ook inhoudelijk stevig aan toe. Zo was de voltallige oppositie niet te spreken over de BTW-verhoging van 6 naar 9 procent. Er kwam zelfs een motie over, maar die werd verworpen, 76 zetels waren tegen de motie. Niet geheel toevallig zijn dit de 76 zetels van de vier toekomstige regeringspartijen.

Toch laten de partijen het er vermoedelijk niet bij zitten. Jesse Klaver kondigde al aan dat hij het er na 26 oktober als het kabinet er daadwerkelijk zit, graag weer over wil hebben met de verantwoordelijk minister. Ook loopt er inmiddels een actie van verschillende politiek partijen en maatschappelijke organisaties die zich uitspreken tegen de BTW-verhoging.

GroenLinks fractievoorzitter Jesse Klaver en politiek commentator Kees Boonman laten hun licht over het debat schijnen bij Radio EenVandaag