Fragment

Eerder gehoord: Dieren als wapen in de strijd

  1. Fragmentenchevron right
  2. Eerder gehoord: Dieren als wapen in de strijd

De NAVO-top krijgt donderdag bijzondere luchtsteun van een Amerikaanse zeearend. Die moet verdachte drones uit de lucht scheppen in de strijd tegen terreur en spionnen. Helemaal uniek is het niet, want Westerse bondgenoten kregen wel vaker militaire bijval uit het dierenrijk.

Zo vlogen tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden postduiven over en weer. Ze brachten boodschappen over, soms dwars door de linies heen en daar achteraan: het gesuis van de grijpgrage klauwen van Duitse valken. Historicus Perry Pierik schreef met Gerbrand Kip zelfs een boek over de hulp deze bijzondere biologische wapens: Hellehonden en ander dierenleed, 1914-1945.

Iraanse munitiebeer

Honden, olifanten en of wat denk je van pony Polly uit Gallipoli? Ze brachten berichten over, groeven loopgraven en speurden munitie op. Één van de dieren schopte het zelfs tot corporaal: de Iraanse beer Wojtek, in Poolse dienst. De Polen  vonden hem in het Midden-Oosten en werden makkers. Ze stoeiden, dronken wodka en sliepen samen in tenten. 

Oorlogsheld

Hij ging het leger in, omdat dieren eigenlijk niet deel mochten nemen aan de strijd. Als corporaal kon het wel. Bij de slag om Monte Cassino speelde hij een heldenrol: ondank het geluid van alle bombardementen sleepte hij munitie af en aan voor de artillerie. Als veteraan sleet hij zijn laatste dagen in de dierentuin van Edinburgh.

Zie ook: http://www.bbc.com/news/world-europe-15736812