Fragment

Rutger Koopmans, van topbankier naar eigen baas

  1. Fragmentenchevron right
  2. Rutger Koopmans, van topbankier naar eigen baas

Van zijn bureau naar de deur van zijn kantoor was 14 meter. Daarin passeerde hij een rood leren zitje, een privé toilet en een douche (die hij nooit gebruikte). Topbankier Rutger Koopmans resideerde op de vierde verdieping van het Zandkasteel in Amsterdam, het hoofdkantoor van ING. Op 15 mei 2008 liep hij voor het laatst die 14 meter en deed de deur achter zich dicht. Vrijheid, dacht hij. Maar vrijheid is bikkelen, weet hij nu, een kleine tien jaar later. 

Johan Cruijff

Het vrije leven lachte hem minder tegemoet dan hij vooraf had ingeschat. Talloze sollicitaties deed hij de deur uit, maar na de bankencrisis bleek ineens niemand meer te zitten wachten op een voormalig bankier. Iemand die hem nog wel graag aan zijn zijde had, was Johan Cruijff. Koopmans werd jarenlang zijn financieel adviseur. Die episode in zijn leven voerde hem langs Barcelona en de bestuurscrisis bij Ajax. Na enkele jaren scheidden hun wegen weer, maar Koopmans had één ding geleerd van de voetbalgrootheid: "je kunt beter aan je eigen principes ten onder gaan dan aan die van een ander".

Levenslessen

Die wijze woorden en de lessen die hij ook van theatermaker Ivo van Hove leerde over 'authentiek leiderschap' past hij nu toe in zijn leven als zelfstandige. Hij heeft gemerkt dat je altijd met minder toekan, dan je van tevoren denkt. Daarnaast is het belangrijk om je af te vragen wat je kan beteken voor een ander. In plaats van andersom.

In het boek 'Eigen Baas, leven en werken in vrijheid' beschrijft hij zijn levensloop en de inzichten die hij gaandeweg op deed. Een handboek voor eenieder die ineens op eigen benen staat, vrijwillig of gedwongen.