Fragment

Eerder gehoord: Sjakie had zwart moeten zijn

  1. Fragmentenchevron right
  2. Eerder gehoord: Sjakie had zwart moeten zijn

Roald Dahl bedacht ruim vijftig jaar geleden het verhaal over Sjakie en de chocoladefabriek. Toen hij het verhaal voor het eerst opschreef was de hoofdpersoon, Sjakie een zwart jongetje. Dat zei de weduwe van Roald Dahl gisteren tegen BBC Radio. De uitgever maakte van Sjakie uiteindelijk een wit jongetje.


Breakfast at Tiffany’s

Dat doet denken aan whitewashing; zwarte of Aziatische personages die in een film bewust door een blanke acteur gespeeld worden. Al in 1961 gebeurde dat in de film ‘Breakfast at Tiffany’s’. Acteur Mickey Rooney speelt in die film de rol van een Aziatische huisbaas, vertelt filmrecensent Frans Wollrabe: “In die tijd deed niemand daar raar over, maar jaren later reageren Aziatische Amerikanen verbaasd op de film.”


West Side Story

Ook de film West Side Story (1961) wordt jaren later beschuldigd van whitewashing “De Amerikaanse hoofdrolspelers spelen de rollen van een Amerikaan met Poolse afkomst en een Porto Ricaan. Zelfs de donkere acteurs, die al een kleurtje hadden werden nog donkerder geschminkt om meer op een Porto Ricaan te lijken.”