Fragment

'Jenever dient beschermd te worden'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Jenever dient beschermd te worden'

Familiebedrijven zijn de ruggengraat van de Nederlandse economie. Deze week onderzoekt EenVandaag wát ze zo succesvol maakt. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je met een eeuwenoud ambacht zoals "fijndistilleren" anno 2019 toch je brood kunt verdienen?

Fenny van Wees bestiert het enig overgebleven ambachtelijke distilleerderij in Amsterdam: De Ooievaar. Volgens haar is het maken van jenever en likeur een vakmanschap dat beschermd moet worden.

De opa van Fenny kocht de stokerij in 1922. Haar vader Cees nam het weer van over. Vanaf haar twaalfde is er zelf gaan werken. Inmiddels leidt ze haar dochters op in de 'kunst van het ruiken'. Geur is zo enorm belangrijk omdat het distilleren bij de neus begint, aldus de familie Van Wees.

Volgens Fenny is het maken van jenever en likeur een vakmanschap dat beschermd moet worden. Ze is dan ook enorm trots dat het haar gelukt is om het ambacht fijndistilleren toegevoegd te krijgen aan de Inventaris Immaterieel cultureel Erfgoed.

Het is ook een zwaar vak. "Dat was aanvankelijk ook de reden dat mijn vader het bedrijf niet aan mij wilde overdragen", vertelt ze. Ze moest haar plek bevechten. En haar vader moest leren om los te laten. Dat lukt steeds beter. Al komt hij nog steeds elke dag in het bedrijf om op het dak 'de duiven te voeren'.