Fragment

Ancilla van Leest stopt als leider Piratenpartij

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ancilla van Leest stopt als leider Piratenpartij

Ancilla van de Leest stopt als partijleider bij de Piratenpartij. Het lukte het voormalig fotomodel en politica niet om die felbegeerde Tweede Kamerzetel binnen te halen. Van de Leest zegt niet meer genoeg tijd en aandacht te kunnen geven aan het lijsttrekkerschap. Art Rooijakkers blikt met haar terug op haar tijd als partijleider en haar rol tijdens de verkiezingscampagne.

'Als we een zetel hadden gehaald, was ik zeker aangebleven', vertelt Van de Leest. Dat dat niet het geval was, wijt Van de Leest voornamelijk aan de partijstructuur die niet goed georganiseerd zou zijn. Ook zou de media voornamelijk oog hebben voor de relletjes in plaats van de inhoud.

De 31-jarige privacyactiviste geeft aan dat ze als schrijver en als spreker actief blijft bij het strijden voor een vrije digitale maatschappij. Verder blijft ze als adviseur beschikbaar voor haar voormalige collega's van de Piratenpartij. De partij heeft nog niet aangekondigd wie haar functie overneemt.

De Piratenpartij deed op 15 maart voor de derde keer op rij zonder succes mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. De partij behaalde ruim 35.000 stemmen, terwijl ruim 70.000 stemmen nodig waren voor een zetel. Ook in 2010 en 2012 slaagde de partij er ook niet in om een Kamerzetel te halen.

De Piratenpartij is wel met één zetel vertegenwoordigd in stadsdeel Amsterdam-West. De partij heeft aangekondigd door te willen gaan en mee te willen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.