Fragment

Zimbabwe in onzekerheid na aftreden Mugabe

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zimbabwe in onzekerheid na aftreden Mugabe

Het is feest in Zimbabwe na de afzetting van Robert Mugabe als president van het land. Maar of er echt iets gaat veranderen is de vraag, nu vice-president Emmerson Mnangagwa het stokje overneemt. Hij steunde Mugabe gedurende diens zevenendertig jaar durende heerschappij: "Hij zal economisch wel gaan hervormen, maar een democratische heilstaat wordt het niet," aldus journalist en Afrika-kenner Marnix de Bruyne.


Het volk schaart zich ondertussen wel achter Mnangagwa. De Bruyne: "Het is een man die bloed aan zijn handen heeft. Maar de mensen die je spreekt willen niet meer naar het verleden kijken. Alleen naar de toekomst. Ze willen Mnangagwa een kans geven."


Tsjaad


Een soortgelijke coupe als in Zimbabwe vond in 1990 plaats in Tsjaad. Daar werd Hissène Habré afgezet en vervangen door zijn rechterhand. "Habré was een tiran. Een despoot. Hij had 40.000 doden op zijn geweten. Mugabes bewind was daarbij vergeleken kinderspel" vertelt De Bruyne. 


Habrès opvolger Idriss Déby beloofde bij zijn aantreden democratie en vrijheid voor het volk. Echt veel kwam daar tot op heden niet van terecht, stelt De Bruyne: "Hij heeft wel een meerpartijenstelsel ingesteld, maar de oppositie wordt wel onderdrukt. Daarnaast