Fragment

Optimist: Eppo van Nispen tot Sevenaer

  1. Fragmentenchevron right
  2. Optimist: Eppo van Nispen tot Sevenaer

Het is boekenweek en dat moet gevierd worden. Tenminste, als het aan Eppo van Nispen tot Sevenaer ligt. Hij is directeur van stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, de organisatie achter de Boekenweek. 

Volgens Van Nispen tot Sevenaer gaat het vieren van het boek niet om het houden van zware gesprekken. "De Boekenweek moet een feest zijn, geen politiek debat. Het boek is een fantastisch middel als aanleiding voor een gesprek, en kan een belangrijk onderdeel zijn van het leven."

Het thema van de Boekenweek is dit jaar " Verboden Vruchten". De directeur van het CPNB gaat, net als Connie Palmen en Herman Koch, heel de week door het land om het thema te bespreken. 


Lees hier de speech:

Wat is een van de mooiste uitvindingen? Een vliegtuig? Plakband? Een 600in1 keukenmachine? Zeker…. prachtige uitvindingen, stuk voor stuk, maar voor mij is de allermooiste uitvinding die van de taal. Nog specifieker, die van het geschreven woord.


Want wat een wonder is het om iets op te kunnen schrijven dat een ander dan weer kan lezen. Daar staat niemand eigenlijk bij stil hoe bijzonder dat is. Wat een fantastische uitvinding. Zonder die geschreven taal zouden we nooit zover gekomen zijn. Geen vliegtuig, geen plakband, laat staan de 600in1 keukenmachine zou zijn uitgevonden. Van lezen is wetenschappelijk vastgesteld dat het je slimmer, socialer en een beter mens maakt. Lezende mensen leven langer, verdienen meer geld, zijn gelukkiger in de liefde en zo kan ik nog wel doorgaan. Lezen is de sleutel tot een beter leven.


Mensen zeggen wel eens dat een plaatje meer zegt dan duizend woorden. Onzin, een woord spreekt duizend keer meer tot de verbeelding. Ik weet zeker dat als iemand zoals Trump echt boeken had gelezen hij een betere president was geweest. Of beter nog, helemaal geen president. Dan was ie sowieso gelukkig geweest en niet zo ontzettend bozig, klagend en schreeuwend omdat had ie gelezen dat er veel leukere dingen zijn in het leven. Hij was dan optimist geweest.


De ware optimist is namelijk een lezer. Dat komt omdat zijn fantasie door dat lezen altijd positief geprikkeld wordt. Endorfine, dopamine, oxytocine, serotonine, de hele santenkraam aan gelukshormonen passeren je hersenen als je leest. En deze week kan iedereen optimist worden. Het is namelijk Boekenweek, een uniek fenomeen, het grootste boek- en leesfeest in de wereld.

Ga naar de boekhandel en u krijgt daar een mooi Boekenweekgeschenk van Herman Koch met de titel “Makkelijk leven”. Lees dat en zie hoe optimistisch en gelukkig u vanzelf wordt.