Naar homepage
Fragment

Een koffer vol verhalen over een Joodse familie

  1. Fragmentenchevron right
  2. Een koffer vol verhalen over een Joodse familie

Tientallen jaren bewaarden Mimi Dwinger en Barend Boers een koffer. Hun kinderen wisten van het bestaan, maar geopend werd hij nooit. Pas na de dood van hun ouders durfden ze het aan. En toen snapten ze waarom hun ouders de koffer nooit openden of er zelfs maar over spraken: er bleken tientallen foto's, brieven en ook een film in te zitten van alle familie die vermoord was in de Tweede Wereldoorlog. Het was voor hen domweg te pijnlijk om de inhoud van de koffer nog onder ogen te zien.

Nu al het materiaal echter aan het licht was gekomen, vond zoon Andre Boers het zijn plicht om het verhaal van zijn ouders en al hun omgekomen familie te vertellen. "Dat wat onze ouders niet konden uitspreken, moeten wij juist naar buiten brengen. De tweede generatie, maar ook de generaties die daarop volgen, hebben de plicht het verhaal van de Holocaust te vertellen."

Over de 'Joodse koffer' schreef journalist Auke Zeldenrust een boek "De Joodse bruiloft" en Omrop Fryslan zendt op 23 april een documentaire uit die de bijzondere beelden bevat.