Fragment

"Ik ben té gelijk behandeld"

  1. Fragmentenchevron right
  2. "Ik ben té gelijk behandeld"

Na jarenlang trouwe dienst bij de vrijwillige Brandweer is het nu voorbij voor Jorien Traas (53). Ze zakte voor de onlangs ingevoerde conditie-test, en daarom is ze afgekeurd. Het College voor de Rechten van de Mens, waar Traas uit onvrede over de test naartoe was gestapt, heeft geoordeeld dat de Brandweer haar niet discrimineert als die haar op basis van een niet-gehaalde conditietest afkeurt.


“Kut met peren,” was haar eerste reactie toen ze het vonnis las. Stiekem had ze gehoopt dat het College voor de Rechten van de Mens de test ook oneerlijk en discriminerend had gevonden. De meeste mensen stappen naar het college voor de Rechten van de Mens als ze vinden dat ze ongelijk zijn behandeld. Traas vond haar behandeling juist té gelijk: “omdat van mij hetzelfde verwacht wordt als van een jongen van twintig”, zegt de inmiddels oud-brandweervrouw.


Afhaken

“Ik vind het heel erg,” vertelt Traas. “De ene dag red je nog levens, de volgende dag staat er opeens een streep door.” Ze betreurt het dat de Brandweer op deze manier goede mensen weggooit. De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers steunde haar zaak dan ook. De VBV is bang dat de brandweer de komende tijd veel vrouwelijke vrijwilligers zal zien afhaken, omdat er naast Traas meer vrouwen zijn die zakken voor de periodieke conditietest.


Ze is misschien klein van stuk, maar naar eigen zeggen wel helemaal fit. Ze mist alleen de kracht in haar benen. “Je drinkt niet, je zorgt dat je een auto bij je hebt, je bent altijd beschikbaar…” Traas vindt het maar lastig te verkroppen. “Het is zo leuk werk! Je loopt in de supermarkt, dan gaat opeens je pieper. Dan is het maken dat je bij de kazerne komt. En aan een blik met je collega’s heb je al genoeg.” 


'Moeders is weg'

Als de eerste vrouw in de blusgroep kwam ze zeventien jaar geleden bij de Brandweer. Maar al snel was Traas ‘one of the guys’. Toch is dat nu voorbij. Een collega reageerde op haar afscheid: “Moeders is weg…”


Maar Traas is geen zeikerd, zegt ze zelf. Ze stapte naar het College voor de Rechten van de Mens voor de toekomst. Voor vrouwen die bij de vrijwillige brandweer willen, maar net niet sterk genoeg zijn voor de conditietest. En zelfs voor de vrouwen die vinden dat het terecht is dat Traas is afgekeurd. “Voor hen doe ik het juist!” zegt ze. “Wacht maar tot je twintig jaar ouder bent. Dan praat je wel anders.” 


In EenVandaag een persoonlijk gesprek met Jorien Traas over haar tijd bij de vrijwillige brandweer en het einde van dat tijdperk.