Fragment

Het tussenjaar is terug van weggeweest

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het tussenjaar is terug van weggeweest

Het aantal jongeren dat na de middelbare school er een jaartje tussenuit knijpt neemt toe. Dat blijkt uit cijfers van Nuffic, de organisatie die de cijfers bijhoudt over internationalisering en mobiliteit in het onderwijs. Een tussenjaar, of een gap year zoals veel jongeren het noemen, is voor veel jongeren èn ouders de normaalste zaak van de wereld geworden. 


Tijdelijke dip

Al jarenlang stijgt het aantal jongeren dat na de middelbare school een tussenjaar neemt. Alleen in 2014 en 2015 was er een daling, vanwege onzekerheid over de basisbeurs. Dat was voor veel jongeren de aanleiding om nog snel aan een studie te beginnen, zegt Nuffic-onderzoeker Daan Hubert. Inmiddels is de basisbeurs afgeschaft en het aantal 'tussenjaarders' aan het begin van het studiejaar 2016/2017 is weer toegenomen. 


Betere studiekeuze

Uit het onderzoek van Nuffic blijkt dat jongeren vooral een tussenjaar nemen om zich beter te kunnen oriënteren of voorbereiden op een studiekeuze. Ook komt naar voren dat jongeren die na een gap year beginnen met een studie iets minder vaak uitvallen dan studenten die direct na hun middelbare school zijn begonnen. 


Begeleid tussenjaar

Er ontstaan organisaties die zich toeleggen op professionele begeleiding van jongeren die kiezen voor een tussenjaar. Breekjaar is zo'n organisatie. In Amsterdam en Utrecht biedt Breekjaar een jaarprogramma aan dat bestaat uit persoonlijke coaching en een project waarbij jongeren hun eigen buitenlandse werkreis organiseren. Dit jaar start het programma ook in Eindhoven.