Fragment

Boringen in kleine gasvelden: onrust in Woerden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Boringen in kleine gasvelden: onrust in Woerden

Kleine gasvelden moeten uitkomst bieden naast Groningen. Maar het verzet is groot. We hebben een collectieve verantwoordelijkheid voor het aardgas, zegt Rene Peters, directeur bij TNO en dus moet er ook in de kleine velden worden geboord. “Niet in mijn achtertuin”, stelt de lokale partij Sterk Woerden.     

Onder woonwijkHet Canadese bedrijf Vermilion wil onder de Woerdense woonwijk Molenvliet een klein gasveld aanboren. Eind jaren 80 zijn er proefboringen geweest en nu wil het bedrijf graag het gas winnen. 
Daarvoor moet er bij het Rijk een winningsvoorstel worden ingediend, dat eerst door de minister, dan door de provincie en vervolgens door de gemeente worden goedgekeurd. Woerden is fel tegen.
Actie En niet alleen de gemeenteraad, ook de inwoners van de wijk zijn ongerust en boos over het voornemen van het bedrijf. 
Ze vrezen dat hun huizenprijzen dalen, dat de bodem gaat verzakken, dat er gezondheidsrisico’s zijn en dat hen hetzelfde lot boven het hoofd hangt als de Groningers die gedupeerd zijn door de aardbevingen.
Kleine velden beleidIn Nederland hebben gasboringen in kleine gasvelden voorrang boven boringen in Groningen. Dit om de winning in Groningen niet onnodig op te voeren en ook niet afhankelijk te worden van buitenlands gas uit bijvoorbeeld Rusland. We hebben namelijk wel een bepaalde hoeveelheid gas nodig. Maar we is veel verzet vanuit de gemeentes waar die kleine gasvelden liggen, zo ook in Woerden. De gedachte is dan: ”Niet in mijn achtertuin.” 
Wat de Woerdenaren extra argwanend maakt is dat Vermilion bij boringen op andere plaatsen in Nederland regels aan zijn laars gelapt heeft. Zo nam het bedrijf bij Heerenveen een derde boorput in productie zonder dat er een goedgekeurd winningsplan was. Begin dit jaar legde het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) ook al de gaswinning door Vermilion in het Drentse Wapse stil wegens het ontbreken van een verplichte milieueffectrapportage.