Fragment

De laatste doodstraf in Nederland

  1. Fragmentenchevron right
  2. De laatste doodstraf in Nederland

Het lokale partijbestuur van SGP van Zwartewaterland wil de herinvoering van de doodstraf opnemen in het landelijke verkiezingsprogramma. Volgens de voorzitter Dirk van der Sluis is de doodstraf invoeren 'Gods woord en daarom de belangrijkste reden dat wij het willen.' In 1952 werd de laatste Nederlander door de staat geëxecuteerd.

De doodstraf was in 1870 afgeschaft maar na de Tweede Wereldoorlog besloot de regering dat er speciale maatregelen nodig waren voor oorlogsmisdadigers: de doodstraf werd heringevoerd. Er werden duizenden zaken behandeld door bijzondere gerechtshoven en 152 mensen werden ter dood veroordeeld. Het overgrote deel kreeg gratie, voornamelijk omdat koningin Juliana fel tegenstander was van de doodstraf. 

Hoe keek het Nederlandse volk tegen de doodstraf aan destijds? We spreken erover met historicus en journalist Stijn Wiegerinck. Hij schreef het boek Het commando-Pieters over de laatste Nederlander die de doodstraf kreeg, Andries Pieters. Pieters was een Nederlandse oorlogsmisdadiger en kwam op 21 maart 1952 voor het vuurpeloton.