Fragment

Kabinetscrisis dreigt over lerarensalarissen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Kabinetscrisis dreigt over lerarensalarissen

Een warme dinsdag in Den Haag, niet alleen vanwege de zon maar vooral omdat de lerarensalarissen de relatie tussen de demissionaire regeringspartijen VVD en PvdA op scherp zetten. Vrijdag leek het er nog op dat beide partijen hadden besloten 270 miljoen euro te besteden aan de verbetering van het inkomen van basisschoolleraren. 

Volgens Lodewijk Asscher gooien de formerende partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie, nu roet in het eten. Volgens hem willen zij dat dit besluit wordt genomen aan de onderhandelingstafel. En de vraag is of zij dit geld dan wel willen besteden aan de salarissen van leerkrachten, want de partijen hebben zo hun eigen wensen. In D66-kringen wordt verzuchtend gereageerd dat de lerarensalarissen als onderwerp niet op de formatietafel liggen, zij laten dit aan het demissionaire kabinet. VVD en PvdA moeten er maar samen uitkomen.

Over twee dagen moet de begroting af zijn, want uiterlijk 31 augustus moet de minister van Financiën de begroting versturen naar de Raad van State. Het kan zomaar zijn dat Lodewijk Asscher zijn handtekening niet wil zetten, en dan valt het demissionaire kabinet alsnog.