Fragment

Ernst-Jan Pfauth: "Oefen jezelf in dankbaar zijn"

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ernst-Jan Pfauth: "Oefen jezelf in dankbaar zijn"

Dankbaar zijn, het is iets wat we snel vergeten. Maar o zo belangrijk, want het is dé manier om gelukkig te worden. Dat zegt Ernst-Jan Pfauth, mede-oprichter en uitgever van journalistieke site De Correspondent en de Optimist van vandaag. “We moeten dankbaarheid actief beoefenen.”

 

Wil je gelukkiger worden, gooi dan je zelfhulpboeken maar in de prullenbak. Want door al dat streven, jagen, vernieuwen en verbeteren worden we niet gelukkiger. Pfauth (1986) weet het uit eigen ervaring. Twee jaar lang las hij zelfverbeteringsboeken en deed daar verslag van voor zijn rubriek over gezond en gelukkig leven op De Correspondent. Hij werd productiever, leerde tijd beter indelen, beter opruimen. Maar daar werd hij vooral gejaagd en ontevreden van. “Het is nooit genoeg: het kan altijd beter.”

 

Wedstrijd

Er zijn meer dan een miljoen mensen in Nederland die kampen met burn-out klachten. Niet gek, vindt Pfauth, in een maatschappij gericht op presteren, presteren en nog eens presteren. Langer doorwerken dan anderen. Meer volgers op Instagram krijgen. Sporten tot je een superman/-vrouw lijkt. De beste series kijken. “Het leven is één grote wedstrijd”, zegt Pfauth.

 

Opmerkzaam

Pfauth vond de remedie in dankbaarheid. “Wees dankbaar voor wat je hebt, wordt opmerkzaam voor wat je gelukkig maakt.” Het was reden voor hem om zélf een boek op de markt te brengen: het Dankboek, een dagboek voor een tevredener leven.