Fragment

Zelfdodingspoeder lijdt waarschijnlijk niet tot een zachte dood maar wordt wel verkocht.

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zelfdodingspoeder lijdt waarschijnlijk niet tot een zachte dood maar wordt wel verkocht.

Het is en blijft een heikele kwestie: euthanasie in de breedste zin van het woord. Ruim een week geleden maakte coöperatie Laatste Wil bekend dat ze een legaal middel hebben gevonden dat tot de dood leidt bij inname. De naam van dit middel circuleert inmiddels rond en is gewoon te bestellen via internet. Het middel leidt schijnbaar ook niet tot een ‘vreedzame dood’, zoals coöperatie Laatste Wil propageert. Filosoof en 'suïcideconsulent' Tonk Vink is niet te spreken over de manier waarop coöperatie Laatste Wil omgaat met mensen die hun leven willen beëindigen.  


Ton Vink is al tientallen jaren actief op het terrein van euthanasie en heeft een eigen praktijk waarin hij mensen begeleidt en informeert over hun levenseinde. “Deze coöperatie had nooit bekend moeten maken dat ze dit middel hadden gevonden. 

Ik vind het erg ongelukkig opgezet, het enige wat ze na een halfjaar lid te zijn tegen je  zeggen is: hier is de naam van het middel: succes ermee!” Vink, vindt dat je verantwoordelijkheid moeten nemen als je mensen zo een middel aanraadt. “Je moet een gesprek voeren met mensen en ze uitnodigen om te komen praten. Je moet ze waarschuwen voor de gevolgen van het innemen van dit middel.”


Intussen is er een run ontstaan op het middel in kwestie, dat nu nog legaal te verkrijgen is. Een bedrijf in Beek dat handelt in oplosmiddelen en andere chemische stoffen, heeft de vraag naar het middel zien vertienvoudigen. Ze waren verbaasd door de extreme stijging in de vraag naar het middel en zochten op internet naar een mogelijke reden. Dat het voor zelfdoding zou zijn, hadden ze niet verwacht. Verslaggever Harm van Atteveld ging langs bij leverancier Rob Lemmens.