Fragment

Voorzitter Rekenkamer: zorgelijk dat ministeries tekortkomingen niet herkennen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Voorzitter Rekenkamer: zorgelijk dat ministeries tekortkomingen niet herkennen

De AlgemeneRekenkamer maakt zich zorgen over de beveiliging van informatie van het Rijk.Bij acht ministeries constateerde zij onvolkomenheden. Drie ministeries herkennen zich daar niet in en dat is ‘zorgelijk’, vindt president van deRekenkamer Arno Visser.

De ministeries en de Kamer houden zich niet aan afspraken die zijn gemaakt over de beveiliging. Ook zijn de afspraken niet bij alle kritieke systemen terug te zien. Economische Zaken, Volksgezondheid en Defensie herkennen die tekortkomingen niet. En problemen die niet worden herkend, kunnen ook niet goed aangepakt worden, redeneert Visser.

Beloftes

Politici kunnen een hoop beloven, maar het gaat natuurlijk om wat ze waarmaken. Op Verantwoordingsdag is het tijd voor het kabinet om uit teleggen wat er terecht is gekomen van de beloftes op Prinsjesdag. En daarom is vandaag, de derde woensdag van mei, misschien wel de belangrijkste dag van het parlementaire jaar. “Maar Verantwoordingsdag is nog geen groot succes”, zegt geestelijk vader van de dag en oud-PvdA Kamerlid Jan van Zijl.

Slechte voortekenen

Dat zit hem volgens Van Zijl vooral in de leden van de TweedeKamer zelf. “Ik zie slechte voortekenen”, zegt Van Zijl, “zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer kleine fracties. En veel politici hebben nog niet meerdere termijnen gezeten, zijn niet erg ervaren.” Dat is volgens Van Zijl niet bevorderlijk voor het goed lezen en interpreteren van de jaarverslagen. “Professionaliteit is nodig,” zegt het oud-PvdA Kamerlid.

Beleid

“De Kamer heeft een uitvoeringsprobleem. Alles moet tegenwoordig vlug, vlugger, vlugst. Telkens trappen we in dezelfde val.” Volgens Van Zijl is deze dag zo belangrijk omdat er op basis van de conclusies beleid gemaakt kan worden. Arno Visser: “wij moeten spiegel voorhouden, objectief controleren. Waar het geld heengaat, wat er voor terug is gekregen, wat de prestaties zijn.”Als je dat doet op een manier waar de Kamer wat aan heeft, kan het stokje worden overgenomen voor een debat met de bewindslieden, zegt Visser.

Tegenhanger

Verder heeft Verantwoordingsdag nog altijd niet haar tegenhanger in september, Prinsjesdag, in bekendheid geëvenaard. Hoe zit dat bij de burger? Verslaggever Liesbeth Witteman ging met VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg de straat op. Volgens Duisenberg is Gehaktdag in ieder geval wel toe aan een flinke opwaardering.

Eigenonderzoek

Om 10.15 woensdagochtend overhandigde minister van FinanciënJeroen Dijsselbloem het financieel jaarverslag van het Rijk aan de Kamer. De Algemene Rekenkamer kwam met haar rapport over de kwaliteit van het verslag, op basis van eigen onderzoek. Er zijn dit jaar geen ernstige tekortkomingen geconstateerd, vorig jaar waren dat er nog drie. De ernstige tekortkomingen zaten bij de Belastingdienst, bij Defensie, en bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Bij EenVandaag een gesprek met Jan van Zijl, bedenker van Verantwoordingsdag, en president van de Rekenkamer Arno Visser.