Fragment

Nathan Vos portretteert nablijvers van mannen die zelfmoord pleegden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Nathan Vos portretteert nablijvers van mannen die zelfmoord pleegden

Het is een prachtige lentedag in mei wanneer de moeder van Nathan Vos hem belt. "Ik vergeet het nooit meer. In de ochtend had ik een werkoverleg en in de middag een lunchafspraak. Rond half 12 ging mijn telefoon en zag dat mijn moeder mij belde. Dat doet ze nooit. Ergens wist ik toen al: dit is niet goed."

Nathan nam zijn telefoon op en de eerste woorden die hij hoorde van zijn moeder waren: "Het ergste is gebeurd." Nathan weet gelijk wat er aan de hand is. Zijn broer David heeft zelfmoord gepleegd. 

“Het is niet te beschrijven. De zelfmoord van mijn broer is het ergste wat mij is overkomen. Hij had drie kinderen en een vrouw.” Toch had David al eens geprobeerd een eind aan zijn leven te maken, maar dat mislukte.

Zoektocht

Na de verwerking van het trauma begon de zoektocht naar de oorzaak van de dood van zijn broer. Nathan ging om zich heen kijken. Naar zijn vrienden en familie. Hij zag een patroon. “Tot mijn verbazing zag ik bij mannen veel chagrijn, onzekerheid en angst. Ik kwam erachter dat dit eigenschappen zijn van een man, maar niemand stelt daar een vraag over. Het grootste probleem zit bij mannen tussen de 40 en 60 jaar.”

Dit bevestigen ook cijfers van het CBS. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/26/1-894-zelfdodingen-in-2016

Maar Nathan kwam tot meer verrassende ontdekkingen. “Vrouwen kunnen veel beter omgaan met ongeluk. De man durft geen zwakte en kwetsbaarheid te tonen. Vrouwen durven dat wel. Voor een man is het heel anders. Wij willen vechten.”

Man o Man

Uiteindelijk resulteerde de zoektocht van Nathan in het boek Man o Man. Hij interviewde 11 ‘achterblijvers’ wiens partner zelfmoord heeft gepleegd. http://www.singeluitgeverijen.nl/nijgh-van-ditmar/boek/man-o-man/

Het zijn indringende portretten geworden. “Mijn boek moet mannen bewust maken. Mannen moeten zichzelf vragen stellen over wie ze nou eigenlijk zijn en hoe ze in het leven staan. Mannen moeten stoppen met strijden en hun eigen geluk serieus nemen. Je faalt niet, maar je leert. Mannen moeten zich verhouden tot hun driften en krachten, want dat kun je ook in positieve zin gebruiken.”