Fragment

Amerikaanse lente?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Amerikaanse lente?

Verzet tegen Trump om 'Muslimban'

In Amerikaanse steden wordt flink geprotesteerd, mede mogelijk gemaakt door sociale media. Na oproepen op Facebook en Twitter dit weekend gingen tienduizenden mensen de straat op, uit protest tegen het inreisverbod van Donald Trump voor mensen uit zeven moslimlanden.

Facebook Live

Zo organiseerde publicist Michael Moore gisteren via sociale media moeiteloos een demonstratie bij de Trump Tower. Hij filmde zichzelf voor een verlaten Trump Tower en zei: “binnen anderhalf uur staat het hier helemaal vol.” Hij zond het uit via Facebook Live, en zo geschiedde: niet veel later stond het vol met duizenden demonstranten.

Amerikaanse lente

Volgens één zijn de protesten een oprisping van links Amerika. Volgens anderen is dit het begin van de Amerikaanse lente. Want wat nu in Amerika gebeurt, doet denken aan de Arabische Lente, maar ook bijvoorbeeld Occupy en #blacklivesmatter. De sociale media zijn een populair vehikel om in korte tijd grote sociale bewegingen op gang te brengen. 

Toch is het volgens cultuurhistoricus Eva Rovers een misvatting dat het succes van de Arabische Lente is te danken aan sociale media. “De Arabische Lente was een steekvlam die even heel hoopvol leek, maar langdurige verandering heeft die opstand helaas niet gebracht.” Of de huidige demonstraties in Amerika wél stand gaan houden is nog de vraag, denkt Rovers. Kenmerkend voor sociale bewegingen die op gang gebracht zijn op bijvoorbeeld Twitter is dat er tussen mensen weinig onderlinge verbondenheid is. “Bij de Arabische Lente waren mensen wel tegen ‘iets’, maar dat was voor niemand precies hetzelfde.”

Is het verzet tegen Trump een linkse oprisping, of het begin van de Amerikaanse Lente? In EenVandaag een gesprek met cultuurhistoricus Eva Rovers en Amerika-kenner Lars Duursma. Verslaggever Laura Kors is in Den Haag, waar de voorbereidingen voor een Nederlandse anti-Trump demonstratie aanstaande woensdag in volle gang zijn.