Fragment

“Anonieme spermadonoren, maak u bekend!”

  1. Fragmentenchevron right
  2. “Anonieme spermadonoren, maak u bekend!”

Hij was begin twintig en wilde de wereld verbeteren. Toen de kans zich voordeed om man-loze vrouwen met kinderwens een handje te helpen, hoefde hij dan ook geen twee keer na te denken. Jim van Beusekom meldde zich aan bij de spermabank. Want bloed doneren deed hij al: waarom dit andere menselijke sap niet ook? Inmiddels heeft hij drie kinderen die dankzij hem verwekt zijn ontmoet. En het terugvinden van je kinderen, dat kan Jim iedereen aanraden. “Het is een verrijking,” zegt hij.


Toen Jim zo’n dertig jaar geleden zijn sperma doneerde, kon dat nog gewoon anoniem. Voor 2004 zijn er zo’n 40.000 kinderen verwekt met anoniem zaad. Ook kinderen van Jim lopen daartussen, maar tegenwoordig is de 63-jarige niet meer zo anoniem. Jim heeft maar liefst drie van zijn donorkinderen teruggevonden, dankzij de KID-DNA Databank van Fiom, een organisatie die donorkinderen helpt bij het terugvinden van hun vader.


Jim weet nog goed toen hij twee jaar geleden gebeld werd door het Fiom met het bericht dat er een match was gevonden. Drie matches, zelfs. Niet veel later kon hij ze al ontmoeten. In EenVandaag vertelt de voormalig anoniem spermadonor over wat die kennismaking hem allemaal heeft gebracht.