Fragment

Integriteitsschandaal bij supportersclub Oranje

  1. Fragmentenchevron right
  2. Integriteitsschandaal bij supportersclub Oranje

Tienduizenden fans van het Nederlands elftal hebben jarenlang het feestelijke leven van de bestuurders van hun Supportersclub gefinancierd. Dat meldt onderzoekswebsite Follow the Money.

Bestuurders van Supportersclub Oranje toucheerden volgens Follow the Money tonnen. Ook financierden zij zakelijke- en privé-activiteiten uit de kas van de supportersclub. Uit documenten, facturen en vertrouwelijke jaarrekeningen van de stichting Supportersclub Oranje blijkt onder andere dat de penningmeester een maandelijkse managementvergoeding van 10.000 euro ontving, melden de onderzoeksjournalisten. 

Ook zouden de drie bestuursleden in vier jaar tijd voor tonnen aan ‘licentie- en representatiekosten’ in rekening hebben gebracht en werden feesten en evenementen bezocht op kosten van de supportersclubs.

Alex Straathof, Lector aan de Hogeschool Amsterdam, vindt dat er bij veel organisaties wel een voedingsbodem is voor schandalen. "Het begint allemaal bij het wel heel normaal vinden van zo'n houding. Inzicht dat er fouten zijn gemaakt komt bij dezrgelijke bestuurders vaak pas voor de rechter."

Groepsprocessen, machtsrelaties en vooral de kwetsbaarheid van slecht toezicht, zijn voorbeelden waar bij organisaties of bedrijven vatbaar zijn voor dit soort schandalen. "Vaak wordt er bijvoorbeeld over toezicht gezegd dat dit vanwege onderling vertrouwen niet nodig is."