Fragment

Politiek Vandaag: Liesbeth Spies herkent zich niet in rapport Ombudsman

  1. Fragmentenchevron right
  2. Politiek Vandaag: Liesbeth Spies herkent zich niet in rapport Ombudsman

Liesbeth Spies, voorzitter van het Nederlands Genootschap voor Burgemeesters herkent zich niet in het rapport van de Nationale Ombudsman over het demonstratierecht dat onder druk zou staan. Ze wil daarover in gesprek met Ombudsman Reinier van Zutphen en de minister, zegt ze bij Radio EenVandaag.



“Ik vind dat het jammer is dat de indruk zou bestaan dat burgemeesters onwillig zouden zijn om demonstraties te faciliteren. Op basis van feiten en cijfers zie ik dat niet. Burgemeesters staan pal voor het grondrecht om te demonstreren."



In het rapport komt onder meer het weigeren van de demonstratie van Anti-Zwarte Piet aanhangers in Dokkum aan bod. Tegenstanders blokkeerden de snelweg en voorkwamen daarmee een demonstratie in Dokkum omdat de burgemeester even later de veiligheid niet meer kon garanderen. De Ombudsman is kritisch over de gang van zaken, Spies ziet dat anders: “Ik vind het heel naar wat daar gebeurde, want iedere Nederlander moet vrijheid van demonstratie zoveel mogelijk respecteren. Ik heb met de burgemeester van Dokkum heel uitgebreid gesproken. Op een gegeven moment ontstond er het gevoel dat de veiligheid van alle kinderen die Sinterklaas wilden zien in Dokkum niet meer gegarandeerd kon worden. En twee weken later is er alsnog gedemonstreerd.”