Fragment

Eerder gehoord: verkiezingsoverwinning nieuwe politieke partij

  1. Fragmentenchevron right
  2. Eerder gehoord: verkiezingsoverwinning nieuwe politieke partij

De krakend-verse Franse president Emmanuel Macron boekte, bij de parlementverkiezingen, in de eerste ronde althans, een grote overwinning. Met een nieuwe politieke beweging, “la republique en marche...” Hij kan rekenen op een absolute meerderheid zoals het er nu naar uitziet.
Hoe bijzonder ook, het is niet voor het eerst dat een volstrekt nieuwe partij een grote verkiezingsoverwinning behaalt: in 1994 greep in Italië een nieuwe partij de macht. Forza Italia met ene Sylvio Berlusconi greep dat voorjaar de macht nadat het pas in december 1993 was opgericht. De ChristenDemocraten, groot in Italië, verloren massaal en de mediamagnaat won met zijn partij. Niet alleen bij de parlementsverkiezingen, ook bij de Europese verkiezingen dat jaar werd Forza Italia de grootste partij. Later dat jaar viel het kabinet met premier Berlusconi overigens. 
De opkomst van Forza Italia, daar blikken we op terug met Italië-correspondent Andrea Vreede. Zij verhuisde in het jaar dat Berlusconi voor het eerst de macht greep naar Italië.