Fragment

Rijken ontdekken nieuwe manier om belasting te besparen en anoniem te blijven

  1. Fragmentenchevron right
  2. Rijken ontdekken nieuwe manier om belasting te besparen en anoniem te blijven

Vermogende particulieren maken massaal gebruik van een nieuwe route om belasting te besparen en anoniem te blijven. Via een zogeheten fonds voor gemene rekening omzeilen zij de belasting op vermogen.

Het ergert Kamerleden, die zeggen dat het lijkt alsof vermogenden er een sport van maken om de belasting te ontwijken.

Rijken brengen hun vermogen onder in een zogenoemd 'fonds voor gemene rekening' en wijzen een beheerder aan. Het voordeel is dat het geld nu in box 2 wordt belast en niet meer in box 3. De uiteindelijke belastingdruk wordt zo verlaagd.

Het belastingvoordeel wordt behaald door een verschil in het belasten van het rendement. In box 3 wordt het rendement belast dat vooraf is bepaald door de wet, terwijl in box 2 het daadwerkelijk uitgekeerde rendement wordt belast. Mede dankzij de lage spaarrente kan dat een flink voordeel opleveren.

Belastingdienst

De Belastingdienst bevestigt de trend: er zijn dit jaar al honderden aanvragen voor dergelijke fondsen binnengekomen. De eigenaren van het geld kunnen niet achterhaald worden. De vermogende particulieren zijn met deze constructie een aankomende wetswijziging, die transparantie juist moet bevorderen, een stapje voor.

Arjo van Eijsden, fiscalist en partner van belastingadviesbureau EY, ziet het niet als belastingontwijking. Je kiest met deze constructie ervoor om belast te worden op het daadwerkelijke rendement. Dat is legaal. Het gaat mijn klanten om eerlijke belastingheffing."

Volgens Sander Schimmelpenninck zit het probleem hem erin dat het onzichtbaar wordt. "Wij moeten in kaart kunnen brengen waar het geld zit. En dat wordt door deze constructie steeds moeilijker gemaakt. Geld is macht en transparantie is daarbij heel belangrijk."