Fragment

Rechtszaak ‘gluurverhoging’ wakkert discussie over sociale huur aan

  1. Fragmentenchevron right
  2. Rechtszaak ‘gluurverhoging’ wakkert discussie over sociale huur aan

De Woonbond, een belangenorganisatie voor huurders, wil dat de Belastingdienst stopt met het verstrekken van inkomensgegevens van huurders aan woningcorporaties. Die gegevens zijn namelijke privé, aldus de Woonbond. Morgen volgt een uitspraak in de zaak, ‘gluurverhoging’ zoals de Woonbond die noemt. 


Scheefwoner

De reden dat de gegevens worden doorgespeeld is het tegen gaan van 'scheef wonen'. Corporaties zien het als een manier om iemand die teveel verdient voor een sociale huurwoning uit die woning te krijgen. De wachttijden voor sociaal huren worden namelijk alleen maar langer. 

De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning is inmiddels acht jaar en loopt in veel  grote steden alleen maar op. Als je eenmaal in zo'n woning zit, ga je er ook niet makkelijk meer uit.

Volgens Ronald Paping van de Woonbond is het doorspelen van inkomensgegevens niet de juiste manier: “Het gaat om private organisaties en commerciële verhuurders die gegevens krijgen over het inkomen van huurders. Volgens ons gaat dat veel te ver en schendt het de privacy van deze huurders.”