Fragment

Is schrijven beter voor de hersenen?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Is schrijven beter voor de hersenen?

Muurtekeningen, de ganzenveer, de balpen.. eeuwenlang schreven mensen met de hand. Tegenwoordig doet de computer, laptop of IPad het voor je. Ook leerlingen schrijven niet meer met de hand. Docenten luiden vandaag in de NRC de noodklok hierover, want de hersenen zouden eronder lijden. "Wie met de hand schrijft in plaats van te typen, gebruikt zijn hersens beter", stelt Mirjam Remie in het NRC. Maar is dat wel waar?


Motorische ontwikkeling

Anne Luc van der Vegt vergeleek voor onderzoeksbureau Oberon de hersenontwikkeling van kinderen bij typen en schrijven. Hij beaamt dat schrijven beter is voor de hersenen. "De motorische ontwikkeling is erbij gebaat wanneer je met de hand schrijft. Kinderen leren daardoor beter lezen en schrijven. Het is dus goed voor hun taalontwikkeling."


Filteren

Docent Michael Luckassen verdiepte zich eveneens in de effecten van schrijven en typen op de hersenen. Volgens hem hebben niet alleen jonge kinderen baat bij het gebruik van de pen. Hij raadt zijn studenten aan om te schrijven: "je moet meer moeite doen wanneer je schrijft. Je bent namelijk motorisch bezig en aan het filteren. Doordat je druk nadenkt terwijl je schrijft onthoud je het beter."  


Conclusie

Het gebruik van de pen is beter voor je taalgevoel, motorische vaardigheden en je geheugen dan typen. Het is dus een feit.