Fragment

Laatste ronde: buurtkroeg in zwaar weer

  1. Fragmentenchevron right
  2. Laatste ronde: buurtkroeg in zwaar weer

Laatste ronde: de buurtkroeg heeft het moeilijk

De buurtkroeg zit in zwaar weer. En dat terwijl het met de rest van de horeca juist heel goed gaat. Het traditionele café waar kopstootjes gedronken worden en het tapijt op tafel ligt, worstelt. Er zijn steeds minder traditionele buurtkroegen en in de kroegen die er nog wel zijn wordt steeds minder gedronken.

Cijfers van het CBS laten al een aantal jaren een daling zien in dit segment. Zowel het aantal kroegen neemt af, maar ook de omzet in de kroeg daalt. Een marktanalyse van de Rabobank, die eind mei verschijnt, bevestigt deze dalende trend.

Er is een verschil tussen de stad en het platteland. Daar waar in de stad de kroeg vooral verdwijnt door andere wensen van het publiek,is er op het platte land sprake van minder omzet. Daardoor dunt daar ook het aantal kroegen uit. In een dorp blijven er dus kroegen over.

Hoe red je het dan nog wel als kroegbaas? Op welke manier houd je het hoofd nog boven water? Over de oorzaken van de teloorgang van de buurtkroeg praten we met Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland en kroegbaas.

Ook praten we met een van de nieuwe eigenaren van café Het Sluisje in Amsterdam, deze kroeg werd door zo’n 80 buurtbewoners gekocht enzo gered van de ondergang.

Verslaggever Harm van Atteveld bracht een bezoek aaneen ondernemer die in deze moeilijke tijden toch een buurtkroeg heeft geopend in de Amsterdamse Watergraafsmeer.

Concurrentie

In tegenstelling tot de buurtkroeg ziet de rest van dehoreca wel een groeiende omzet. De buurtkroeg is eigenlijk de enige sector waarde kassa minder rinkelt.

Koninklijke Horeca Nederland schrijft de terugloop vooral toe aan de toegenomen concurrentie van andere horeca. Zo zouden mensen vaker uit eten gaan en dus niet meer alleen willen drinken. En dat terwijl de traditionele kroeg zich vooral richt op drank en misschien een blokje kaas of een schaaltje pinda’s serveert.

Ook zouden mensen op zoek zijn naar meer beleving en eerderfestivals en feesten bezoeken, of naar cafés willen die voor een specialedoelgroep zijn of waar live-muziek wordt gespeeld. Ook zouden mensen vaker thuis blijven en daar drinken met vrienden.

De kroegbazen die EenVandaag sprak, zeggen zelf dat wetgeving een oorzaak is van de terugloop. Zo wordt het rookverbod vaak als een oorzaak aangeduid, maar ook het verbod om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18.