Fragment

IHN: dividendbelasting blijft hoofdpijndossier voor kabinet

  1. Fragmentenchevron right
  2. IHN: dividendbelasting blijft hoofdpijndossier voor kabinet

Verdwijnt ‘ie of verdwijnt ‘ie niet. Dat is de vraag die centraal staat als de Kamer voor de derde keer in korte tijd debatteert over de dividendbelasting. Want die moet worden afgeschaft anders dreigen grote bedrijven Nederland te verlaten, zo luidt althans de redenatie van premier Mark Rutte. Die mag vandaag nogmaals uitleggen aan de Kamer waarom die redenatie al dan niet hout snijdt. 


De eerste twee keer was de Kamer niet tevreden over de argumentatie en een derde keer zullen er waarschijnlijk niet ineens wereldschokkende nieuwe argumenten op tafel komen te liggen. Maar de uitkomst van het debat lijkt ook al vast te staan: Rutte zal niet zomaar de dividendbelasting in stand willen laten. Aan de andere kant, de afschaffing zou pas over een paar jaar worden afgeschaft. Gaat dat ook daadwerkelijk gebeuren? Willem Vermeend, oud-staatssecretaris van Financiën vraagt het zich af.
En hoe kijken de topmannen van de grote bedrijven nu naar dit debat? Zitten ze te lachen in hun vuistje of ergeren ze zich rot aan het beeld dat wordt geschetst van ‘het bedrijfsleven’ in Den Haag? Politiek commentator Kees Boonman praat ons erover bij.