Fragment

Feit of fictie: bij 85% van liedjes luisteren we niet naar tekst

  1. Fragmentenchevron right
  2. Feit of fictie: bij 85% van liedjes luisteren we niet naar tekst

De één gaat helemaal op in de tekst van een lied. De ander kan het niet zoveel schelen wat er gezongen wordt, zolang de melodie maar lekker is. Maar bij de meeste liedjes doet de tekst er helemaal niet toe, gelooft Simon Keizer. “t Schijnt dat er naar 85 procent van de liedjes niet tekstueel wordt geluisterd,” zei hij afgelopen vrijdag bij RTL Late Night. Klopt dat?

“Ik denk dat je er niet omheen kunt dat je een tekst hoort,” zegt promovendus Yke Schotanus. Hij heeft op dit moment een onderzoek lopen naar of mensen naar de tekst van liedjes luisteren of niet. “Een aantal mensen zegt dat ze nooit naar een tekst luisteren. Maar die mensen zeggen ook dat ze weleens met tekst meezingen, of dat ze teksten onbenullig vinden.” Het is dus niet zo dat mensen helemaal niet naar de teksten van liedjes luisteren. “Aan de andere kant is het zo dat een heel groot deel van de mensen een tekst niet altijd helemaal compleet hoort.”

Catchy lyrics

Volgens Schotanus is de melodie van liedjes wel belangrijker dan de tekst. “Je kan écht een hele goede tekst hebben, maar dan wordt het niet meteen een hit.” Toch is tekst niet onbelangrijk. “Je moet wel van heel goede huize komen om een hit te scoren met een hele slechte tekst,” vertelt de onderzoeker. In de muziekindustrie wordt dan ook veel aandacht besteed aan prikkelende tekst: ‘catchy lyrics’. “Dat is natuurlijk niet voor niets.” 


Hoewel het onderzoek nog loopt, lijkt het Schotanus een zeer onwaarschijnlijke stelling. “Je krijgt altijd wel iets mee van de tekst van liedjes".