Fragment

Krapte op arbeidsmarkt remt groei economie

  1. Fragmentenchevron right
  2. Krapte op arbeidsmarkt remt groei economie

Het gaat goed met de economie en met de arbeidsmarkt, althans: er zijn banen genoeg. Vanochtend hoorden we op Radio 1 al over de vraag naar buschauffeurs, en ook in de binnenvaart blijken er volop banen. Nu dreigt er alleen een tekort aan personeel om al die vacatures te vullen. 


Rem op groei economie


Met name praktische beroepen lijken te leiden te hebben onder de krapte op de arbeidsmarkt. Bedrijven willen graag mensen aan zich binden, maar de mensen zijn er nog niet. En dat remt dan weer de groei van de economie. Daarvoor waarschuwt Nic Vrieselaar van RaboResearch, de onderzoekstak van de Rabobank. (https://economie.rabobank.com/publicaties/2017/juli/economische-impact-van-arbeidstekort-nederland/)


Te weinig technische studenten


Ook bij de opleidingen is deze trend waarneembaar. Folkert Potze is sector directeur techniek bij het ROC Nijmegen en hij ziet dat bedrijven volop interesse hebben in zijn studenten. Het probleem is echter dat er veel te weinig studenten zijn. Opnieuw: volop werk, maar te weinig mensen. 


Outsourcing

Een gevolg is dat er banen verdwijnen die we hier wellicht niet meer terugkrijgen omdat banen bijvoorbeeld ge-outsourched. Welke oplossingen zijn hiervoor te bedenken? We bespreken de situatie met Nic Vrieselaar en Folkert Potze.


Hovenier


Verslaggever Joris Kreugel reisde af naar Schalkwijk, hij sprak er met een hovenier van Van Jaarsveld hoveniers. Hij vertelt over zijn passie en hoe hij aankijkt tegen de huidige generatie die ‘liever lui is dan moe’.