Fragment

Feit of Fictie: 98% minder klimaatslachtoffers

  1. Fragmentenchevron right
  2. Feit of Fictie: 98% minder klimaatslachtoffers

De media is te negatief over het klimaat, vindt mediaonderzoeker Mirjam Vossen. De dagbladen staan vol met het drama rond Harvey en Irma, maar voor bemoedigend nieuws is geen plaats, schrijft ze. Vossen noemt als voorbeeld dat nergens in de  kranten gestaan heeft dat: "De afgelopen tachtig jaar het aantal slachtoffers door 'klimaatgerelateerde' rampen wereldwijd afnam met 98 procent." Maar klopt dat? Lammert de Bruin zocht het uit.


Klimaatgerelateerd


Allereerst is het van belang om te weten wat een 'klimaatgerelateerde ramp' precies is. Voormalig weervrouw Helga de Leur vertelt wat daaronder verstaan wordt: "Niet alle natuurrampen zijn klimaatgerelateerd. Aardbevingen bijvoorbeeld niet. Klimaatgerelateerde rampen komen in vijf vormen voor: Bosbranden, droogte, hitte, overstromingen en stormen."


EM-Dat


Met deze definitie in de hand is het mogelijk om uit te zoeken hoeveel klimaatgerelateerde slachtoffers gevallen zijn de afgelopen decennia. Sterker nog, de Emergency Events Database (EM-Dat) houdt het exact bij. Nu is deze database niet toegankelijk voor iedereen, maar wel voor emeritus hoogleraar Ben Ale. Hij vond dat in 2010 40.000 klimaatgerelateerde doden vielen. Tachtig jaar geleden, in 1930, waren dat er ongeveer 400.000. "Een daling van 90% dus," rekent Ale uit.


Feit of Fictie 

De stelling is dus fictie, want 90% is geen 98%. Met de kanttekening dat er door de jaren heen wel een duidelijke daling van het aantal klimaatgerelateerde doden waar te nemen is. 

Video niet beschikbaar