Fragment

Moet het ministerie van landbouw terugkomen?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Moet het ministerie van landbouw terugkomen?

Een ministerie van Voedsel en terug naar het vroegere ministerie van Landbouw. Daarnaast de voedselinspectie onafhankelijk maken van het ministerie van Economische Zaken. Allemaal ideeën die zomaar besproken kunnen worden tijdens de formatie. Het eierschandaal komt ook aan de onderhandelingstafel aan de orde. 


Hoe kan het dat in Nederland maandenlang eieren in de schappen liggen waar een schadelijk bestrijdingsmiddel in zit? Alexander Pechtold van D66 zegt vandaag voorafgaand aan de formatiebijeenkomst dat de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit gewoon haar werk goed moet doen en dat een ambtelijke reorganisatie niet de oplossing is. 

NVWA moet onafhankelijk worden

Rob Velders, toezichtexpert en geeft advies aan verschillende toezichthouders in Nederland en internationaal, denkt dat het belangrijk is dat toezichthouders zoals de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, onafhankelijk moeten worden en niet meer onder een ministerie moeten werken zoals de NVWA bij Economische Zaken. "Die situatie is gewoon niet goed, de inspecties moeten los komen van politieke invloed. We hebben in Nederland elf inspecties en eigenlijk alleen de AFM (Autoriteit Financiële Markten) is onafhankelijk." 

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren wil de onderste steen boven. De formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristeUnie hebben kamervragen gesteld aan de verantwoordelijke bewindslieden. Het wachten is nu op de antwoorden, maar Ouwehand blijft zich afvragen of de Kamer wel volledig is geïnformeerd over het schandaal.