Fragment

Er is teveel aandacht voor aanslagen en dat is niet goed voor ons

  1. Fragmentenchevron right
  2. Er is teveel aandacht voor aanslagen en dat is niet goed voor ons

De schrik in London zit er goed in na de aanslag van gisteren bij Westminster. Kranten, tv-stations en online-media berichten massaal over de aanslag. Volgens massapsycholoog Jaap van Ginneken is er teveel aandacht voor de aanslag in London.

Met vier doden en 29 gewonden kwamen er beelden tot ons van paniek en gewonden op straat. Toch is er teveel aandacht voor dit soort aanslagen. Dat zegt van Ginneken. " Het menselijke brein zit zo in elkaar dat dit soort aanlagen veel indruk maken. Iedereen is wel eens in London geweest. Het andere probleem is dat media buitensporig veel aandacht besteden aan aanslagen. Dit wordt nog eens versterkt doordat er tijdens de aanslag veel smartphones in de buurt zijn. Er ontstaat een mitrailleurvuur aan beelden. Mensen realiseren zich niet dat er meer ongelukken gebeuren in hun eigen huis dan bij aanslagen. Er zit echt iets scheef in ons brein."

Martijn Rosdorff zegt dat Engelse media juist minder berichten over de aanslagen. "Engeland is natuurlijk wel wat gewend. Zeker door de jaren 70 met de aanslagen van de IRA." Uit onderzoek blijkt dat mensen in grote steden meer gewend zijn geraakt aan de dreiging van een aanslag en dus minder bang zijn dan mensen die in de kleine steden wonen. Van Ginneken heeft ook nog wel een advies voor de media. "Media moeten een toontje lager zingen en minder sensatiebelust zijn."