Fragment

‘80 tot 90 % van de coldcases zijn op te lossen’

  1. Fragmentenchevron right
  2. ‘80 tot 90 % van de coldcases zijn op te lossen’

Na 28 jaar heeft de Rotterdamse politie eindelijk een verdachte te pakken in de zaak van de Rotterdamse tippelmoorden van begin jaren '90. Het coldcase-team van de recherche zag dat vijf van de tachtig gepleegde moorden op prostituees sterk op elkaar leken. De moordmethode én de seksuele handelingen kwamen sterk overeen. DNA-onderzoek leverde in twee gevallen van die gevallen bovendien een match op met de 58-jarige Schiedammer die nu is opgepakt.

Het is niet voor het eerst dat DNA-onderzoek zorgt voor een doorbraak in een 'cold case'. Bauke Vaatstra heeft daar jarenlang op aan moeten dringen in de zaak van zijn dochter Marianne. Die werd in 1999 om het leven gebracht. In 2012 kwam de politie door dát onderzoek  Jasper S. op het spoor. Die zit nu een gevangenisstraf uit van 12 jaar.  

Forensisch expert Richard Eikelenboom werkte jarenlang voor het Nederlands Forensisch Instituut. Volgens hem is '80 tot 90 procent van de coldcases op te lossen.’ Hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen is minder optimistisch: 'Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat 70% van de cold cases wordt opgelost doordat mensen met kennis zich bedenken.'