Fragment

Eerder Gehoord: burgemeester en ambtenaren bedreigd

  1. Fragmentenchevron right
  2. Eerder Gehoord: burgemeester en ambtenaren bedreigd

‘Molkenboer aftreden of dood’ stond dit weekend gekalkt op de Hollandbaan in Utrecht. Een rechtstreekse bedreiging aan het adres van de Woerdense burgemeester Molkenboer, zonder duidelijke afzender maar wel met het vermoeden dat de bedreiging afkomstig is van drugscriminelen. Het is zeker niet de eerste keer dat een Nederlandse burgemeester te maken krijgt met bedreigingen.


In 2015 kreeg burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze Rijen het zwaar te verduren toen hij de aandacht trok van de veroordeelde crimineel Jan B. Steeds vaker worden ook ambtenaren slachtoffer van bedreigingen.
We Regelen Het Zelf Wel
NRC-journalist Bram Endedijk schreef het boek ‘We Regelen Het Zelf Wel’, over de Brabantse onderwereld en legt uit hoe dit wrede spel tussen gezagsdragers en criminelen zich ontwikkelt. Steeds vaker trekt de politie samen op met gemeentelijke instanties, om informatie te delen of om via het vergunningenbeleid invloed uit te kunnen oefenen op mogelijk criminele ondernemers. Saillant gevolg is dat ambtenaren steeds vaker te maken krijgen met bedreigingen, iets waar ze bepaald niet op zijn voorbereid.