Fragment

250 kilometer stuk gaan in de woestijn

  1. Fragmentenchevron right
  2. 250 kilometer stuk gaan in de woestijn

De Marathon des Sables. 250 kilometer hardlopen door de Sahara met bepakking van 7 kilo. Bij temperaturen van 40 graden overdag tot 4 graden ‘s nachts. En dat voor de prijs van 3400 euro! Iemand die daar aan mee doet moet wel gek zijn… Of toch niet? 

De Brabantse Quiellermo Pellicaan traint zo'n 120 kilometer per week om mee te doen aan deze barre tocht door de woestijn. Hij was niet altijd zo sportief. In 2002 woog hij nog 115 kilo. Rookte en dronk veel, at alleen maar vet voedsel en liet zelfs zijn hond uit vanuit de auto. Toen hij stopte met roken kwam hij nog meer aan en besloot; nu is het genoeg geweest. Hij trok zijn hardloopschoenen aan en begon met rennen. 

Zware tocht

Nu 15 jaar later is hij helemaal afgetraind en klaar voor de zwaarste loop op aarde; de Marathon de Sables. Een wedstrijd dwars door de Sahara in Marokko. De deelnemers leggen 250 km af in 6 etappes, die variëren in lengte van 40 tot 85 kilometer per dag. De temperatuur loopt op naar zo’n 40 graden. Soms lopen ze ook ook 's nachts. Dan wordt het zo'n 4 graden en is het pikdonker. De renners moeten tijdens de race helemaal voor zichzelf zorgen. Al het eten, een slaapzak, matje en kookgerei moeten ze zelf meenemen in een rugzak. Die rugzak weegt zo’n 7 kilo. De organisatie regelt tenten, water en medici. Onderweg wordt alleen drinkwater uitgedeeld op rantsoen; elke deelnemer krijgt maximaal 10 liter per dag. Dat lijkt veel, maar is het niet. Want hardlopers moeten vanwege de hoge temperaturen veel drinken. En met het water dat ze krijgen, moeten ze ‘s avonds ook nog koken.

Veel supporters staan er niet langs de kant. Veel te warm natuurlijk en de organisatie is bang dat ze de deelnemers eten of drinken toe zullen stoppen. Er staan daarom alleen wat vrienden en familieleden bij de finish te wachten. Daarna moeten de deelnemers het weer helemaal zelf doen.

Gevaarlijk

Sinds 2007 zijn in totaal twee deelnemers omgekomen tijdens de race. Tijdens de tocht van 1994 verdwaalde de Italiaanse ultraloper Mauro Proesperi tijdens een zandstorm. Hij zwierf meer dan 9 dagen in zijn eentje door de woestijn en werd uiteidnelijk 13 kilo lichter en 2000 kilometer verderop teruggevonden. ~Toch stond deze bikkel een jaar later gewoon weer aan de start om de wedstijd nu wel uit te lopen. Sinds 

Nederlands succes

Er zijn meer Nederlanders die de Marathon des Sables gelopen hebben. In 2010 eindigde de beroepsavonturier en ultraloopster Jolanda Linschooten als 2e dame in een tijd van 30:20.09. De wedstrijd van 2010 was 250 kilometer lang en buitengewoon heet, met een hoogst gemeten temperatuur van 45 graden. In 2015 eindigden de ultra-atleten Paul Mignot en Duco van Lanschot als snelste Nederlandse mannen in de historie van de Marathon Des Sables. Zij behaalden een 44e en 45e plek in een tijd van 29:26:14.

De Vlaamse TV-maker Tom Waes deed voor zijn programma Tomtesterom mee met de wedstrijd van 2010. Quiellermo Pellicaan zag deze uitzending en dacht “dit wil ik ook!” 7 jaar later is het zover. Op 9 april gaat hij van start in de Marathon des Sables. We wensen Quiellermo Pellicaan heel veel succes!