Fragment

Politiek Café live vanuit Schlemmer in Den Haag

  1. Fragmentenchevron right
  2. Politiek Café live vanuit Schlemmer in Den Haag

Politiek Café live vanuit Schlemmer in Den Haag

Het eierschandaal en de rol van de toezichthouder staan centraal. Esther Ouwehand van de Partij van de Dieren zit aan tafel en later in de uitzending spreken we staatssecrataris Van Dam, die gisteren nog het vuur aan de schenen werd gelegd maar na de formatie naar Hilversum vertrekt om de scepter te zwaaien over de publieke omroep. Ook schuift Roald van der Linde aan, het onverwachte nieuwe Kamerlid bij de VVD.

Maar we blijven niet alleen in Den Haag en bespreken ook de situatie in Afghanistan en de rol van Nederland met professor Rob de Wijk, deskundige op gebied van internationale betrekkingen.

Eierschandaal

De eieren blijven de gemoederen bezighouden zeker ook in Den Haag. We hebben het met Esther Ouwehand over het debat van gisteren waarin de rol van de toezichthouder Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) op felle kritiek vanuit de Kamer kon rekenen. Esther Ouwehand houdt de formerende partijen VVD en CDA verantwoordelijk voor het afzwakken van de toezichthouder.In het Politiek Café blikken wij met haar terug op het debat van gisteren.

In het tweede uur schuift demissionair staatssecretaris van Landbouw, Martijn van Dam aan. Hij was verantwoordelijk voor de toezichthouder NVWA. Daarnaast werpen we met hem een blik vooruit. Nadat er eindelijk een nieuw kabinet is geformeerd, vertrekt hij naar Hilversum om plaats te nemen in het bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Afghanistan

De Amerikaanse president Donald Trump stuurt weer troepen naar Afghanistan. Hierover praten we met professor Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen en veiligheid aan de Universiteit Leiden. Wat betekent deze hernieuwde bemoeienis in Afghanistan en hoe moet de Nederlandse politiek zich hiertoe verhouden? Wat betekent het voor Nederlandse troepen, gaan wij ook weer naar Afghanistan?

Onverwacht nieuwKamerlid

Het was een goede week voor Roald van der Linde. Door het vertrek van Kamerlid Pieter Duisenberg naar de Vereniging Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) kan hij eerder dan verwacht weer terugkeren in de Kamer. Van der Linde stond al in de startblokken want na een te formeren kabinet was hij ook doorgeschoven naar de Kamer. We praten met Van der Linde over zijn verwachtingen voor de komende periode en wat hij als ‘Rotterdammer zonder fratsen’ betekent in de Haagse politiek.

Vaste gasten

Ook Cees Boonman, de vaste politiek commentator van Radio EenVandaag schuift aan en Gerard Rooijackers, cultuurhistoricus zit aan tafel. Gijs Rademakers van het EenVandaag opiniepanel geeft inzicht in de peilingen.