Fragment

Weer verbijstering om vervroegde vrijlating

  1. Fragmentenchevron right
  2. Weer verbijstering om vervroegde vrijlating

Een Poolse man die vier jaar geleden in Limburg drie mensen doodreed, een meisje van 2 en haar grootouders, blijkt vervroegd vrij te zijn gekomen. Hij mocht eind april naar huis omdat zijn vriendin moest bevallen en mag niet meer terugkeren naar Nederland.

De regels rond strafonderbreking en vervroegde vrijlating van gevangenen moeten flink op de schop, vinden PVV, CDA, VVD en SP. Die strengere regels willen ze al langer, in de vervroegde vrijlating zien ze aanleiding om snel te kijken naar verandering van het systeem.

De Pool schepte in mei 2013 in Meijel een peuter en haar grootouders. Hij was niet onder invloed van alcohol, maar reed wel te hard. Hij werd aanvankelijk veroordeeld tot 120 uur taakstraf. In hoger beroep kreeg hij vijftien maanden cel.

De beroepscommissie die bepaalde dat de Poolse doodrijder werd vrijgelaten, was de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming, oftewel de RSJ. Het is dezelfde raad die in 2013 besloot dat Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuin, met proefverlof mocht. En ook toen leidde dat tot een fel debat.

Met hoogleraar Strafrecht en strafprocesrecht aan de Universiteit van Tilburg, Theo de Roos, blikt Radio EenVandaag terug op het debat van destijds en bespreekt de overeenkomsten met de zaak rond de Poolse doodrijder.