Fragment

Mijn Nederland: Bolsward

  1. Fragmentenchevron right
  2. Mijn Nederland: Bolsward

In de serie 'Mijn Nederland' trekken verslaggevers van Radio EenVandaag het land in om te horen wat de mensen dagelijks bezig houdt. Zijn dat grote landelijke politieke thema’s of is dat wat om de hoek gebeurt belangrijker?


Deze week zijn we in het Friese Bolsward. Daar zit, weggestopt op een industrieterrein aan de A7, chauffeurscafe Truckstop. Hier komen bijna alleen truckers die op weg zijn naar huis of de locatie waar ze hun waar moeten afleveren. Ze kunnen er een hapje eten, douchen en -belangrijk- een praatje maken met collega's. 

We spreken daar de 48-jarige Ed. Hij is net terug uit Denemarken waar hij garagedeuren heeft afgeleverd. Nog een uurtje rijden en hij was thuis geweest. Maar zijn rij-tijd is op en dat betekent overnachten in zijn vrachtwagen in Bolsward. Hij heeft het vak de laatste decennia zien veranderen en niet naar zijn zin. Hij baalt van het gps-systeem waarop zijn baas hem elke minuut in de gaten kan houden, de aangepaste rijtijden en het werk dat sinds opening van de grenzen in Europa veel minder is geworden. Veel vertrouwen in de politiek of bonden heeft hij ook niet...