Fragment

Zwanger voor een ander

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zwanger voor een ander

Negen maanden lang een kind dragen voor een ander. Er zijn maar weinig vrouwen die dat zouden kunnen. Toch doet Pauline van Berkel het nu al voor de tweede keer. Ze noemt haar buik logeerbuik, ze is zwanger voor een ander, oftewel draagmoeder.


Geboortefotograaf Pauline van Berkel (40) heeft al drie kinderen wanneer haar relatie stuk loopt. Haar nieuwe partner heeft geen kinderwens, maar zelf voelt ze een verlangen om nog eens zwanger te zijn. “Ik wilde die oerkracht die vrij komt bij een bevalling nog eens meemaken. Bovendien kende ik veel ongewenst kinderloze stellen en zag hoeveel verdriet hen dat deed.” Ze zoekt informatie over draagmoederschap, maar kan maar weinig vinden. Ze begint een blog waarop ze op zoek ging naar geschikte wensouders. Daarop reageert een homostel met een vurige kinderwens.


Dochter Emma

Buiten het ziekenhuis om wordt ze zwanger, met haar eigen eicel en via thuisinseminatie met het sperma van de vaders. In 2013 wordt dochter Emma geboren. Haar eigen kinderen noemen Emma gewoon zusje en Pauline ziet Emma regelmatig. “Ik noem haar mijn bonusdochter, ik heb er echt extra familie bij gekregen.”


Dat zou ik niet kunnen!

Als mensen horen dat Pauline draagmoeder is krijgt ze vaak te horen ‘Wat nobel, dat zou ik niet kunnen!  Waarom Pauline wel een kind voor een ander kan dragen weet ze eigenlijk zelf ook niet. Toch blijft het niet bij dochter Emma. Het gaat opnieuw kriebelen en Pauline bespreekt met de vaders van Emma of ze nog een kindje willen. Zij tellen hun zegeningen met dochter Emma, dus Pauline gaat op op zoek naar een ander stel.


Nog een dochter

Die zoektocht hoeft niet lang te duren, want inmiddels kent Pauline veel mensen met een grote kinderwens. In oktober verwacht Pauline opnieuw een dochtertje. Het homostel kan niet wachten tot hun dochtertje er is. Ook Pauline is opnieuw verguld van haar zwangerschap. Wel is dit de laatste keer, ze vindt zichzelf te oud om nog eens zwanger te raken. Daarom geniet ze dit keer extra.

Pauline van Berkel schrijft over draagmoederschap en is te gast in Radio Eenvandaag.