Fragment

'The day after' orkaan Irma

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'The day after' orkaan Irma

Er zijn zeker 2400 Nederlandse toeristen in het gebied dat door orkaan Irma getroffen is. Dat meldt het ANP op basis van reisorganisatie TUI. 


Er zijn inmiddels tien doden gevallen door Irma op de Bovenwindse Eilanden. De schade op Saba en St. Eustatius lijkt relatief mee te vallen, de schade op St. Maarten is zeer groot. Dat meldt de marine. Die is met twee schepen, de Pelikaan en de Zeeland, actief in het gebied om hulp te verlenen. Door de orkaan is er ernstige schade aan de infrastructuur op het eiland. Op dit moment kunnen vliegtuigen niet landen, wat hulp bemoeilijkt. 


"Het is van belang om zo snel mogelijk duidelijk te krijgen hoe de situatie precies is op de grond", zegt minister Plasterk. "Er is één noodlanding geweest om mensen naar het ziekenhuis te brengen. Vanmiddag komt ook de Pellikaan aan, een ondersteuningsvaartuig. Zowel dat schip als de Zeeland hebben middelen aan boord om vers drinkwater te maken."


Later vandaag vliegen er twee Nederlandse vliegtuigen richting het gebied. Aan boord zitten militairen die hulp kunnen verlenen.


"De inzet is zeer vergelijkbaar met die van Frankrijk", zegt premier Rutte in reactie op een vraag over het verschil aan informatie tussen het Franse en Nederlandse deel. Vanuit het Franse deel komt meer informatie. "Bij ons zijn geen dodelijke slachtoffers gemeld", zegt Rutte. Het beeld blijft onduidelijk. 

Premier Rutte sprak vanochtend in zijn persconferentie over een orkaan van epische omvang. “De meeste zorgen gaan nu over over Sint Maarten. Er is grote behoefte aan voedsel en water. Helaas is het eiland op dit moment nog niet bereikbaar vanwege de grote beschadiging aan vliegveld en haven. De prioriteit ligt bij het herstellen van het vliegveld om hulpverleners en materieel naar Sint Maarten te brengen.”, aldus de premier.


VVD-er Bas Roorda, voormalig Hoofd Financiën op St Maarten voegt daar in Radio Eenvandaag  aan toe dat ook St. Eustatius grotendeels afhankelijk is van het vliegveld van St. Maarten. Alle hulp zal via dat eiland moeten komen. Roorda heeft contact gekregen met vrienden op St. Eustatius, op St. Maarten kan hij niemand bereiken. John Sandifort en Cyriel Pfennings-Richardson komen beiden van Sint Maarten, maar zijn na hun studie in Nederland blijven wonen. Zij hebben vannacht en vanochtend hun familie gesproken, maar veel studenten uit Sint Maarten krijgen npg altijd geen contact en zijn erg bezorgd. John en Cyriel proberen via social media iedereen met elkaar in contact te brengen en zijn bezig om een website op te zetten waar geld ingezameld kan worden. “Het Rode Kruis en andere instanties zijn er voor het korte termijn werk, wij willen ons ook richten op de lange termijn. Al maken we ons nu vooral druk om de nieuwe orkanen die die kant op gaan. Mensen hebben geen onderdak, St.Maarten heeft geen schuilkelders. Waar moeten deze mensen heen met een nieuwe orkaan?!”, vraagt Cyriel zich af.