Fragment

Sahra Muse over vrouwenbesnijdenis

  1. Fragmentenchevron right
  2. Sahra Muse over vrouwenbesnijdenis

In Nederland zijn er 29.000 vrouwen besneden. Een van hen is Sahra Muse. Zij strijdt al ruim twintig jaar tegen deze brute vorm van mishandeling: “Als ik naar mijn dochters kijk dan denk ik, zij mogen nooit deze ellende doorstaan”


Lelijke vrouw


Sahra werd zelf besneden toen ze zes jaar oud was. Ze herinnert het zich nog goed: “Mijn moeder was de hele ochtend al heel nerveus. Ik had geen idee waarom. Toen kwam plots een hele lelijke vrouw binnen.”


Nog steeds weet Sahra dan niet wat haar te wachten staat: “Ik moest meekomen met die vrouw en gaan liggen. Toen pakte ze een soort scheermesje. Ik werd doodsbang en verzette me heftig. Mijn moeder hield me stevig vast en probeerde me gerust te stellen. Het was vreselijk.”


Paniekaanvallen 


Inmiddels is Sahra 44 jaar oud en nog steeds merkt ze de effecten ervan. Fysiek heeft ze niet veel last meer, maar door de besnijdenis moest ze stoppen met basketballen en kreeg ze last van heftige paniekaanvallen.


Ze stopt nu al haar energie in haar kinderen en het beëindigen van besnijdenissen bij meisjes: “Ik geef voorlichtingen aan Somalische, Egyptische en Soedaanse vrouwen. Die zijn heel wat effectiever dan wanneer een blanke vrouw die geeft, omdat die nooit in zo’n situatie heeft gezeten. Daarnaast heb ik ook een toneelstuk gemaakt over dit onderwerp,” vertelt ze.


Klaar is ze nog niet: “Ik ga door totdat besnijdenissen bij meisjes in Nederland niet meer voorkomen en ik wil ook nog graag terug naar Somalië om daar meisjes te helpen.”


Radio EenVandaag


In Radio EenVandaag een gesprek met Sahra Muse over haar strijd tegen vrouwenbesnijdenissen en haar persoonlijke strijd met haar eigen vrouwenbesnijdenis.