Fragment

Huisarts verricht laatste euthanasie op zichzelf

  1. Fragmentenchevron right
  2. Huisarts verricht laatste euthanasie op zichzelf

Als huisarts verbonden aan de Stichting Levenseinde Kliniek vervulde Sjef Boesten al veel euthanasiewensen. Maar sinds de gepensioneerde huisarts oktober vorig jaar de diagnose slokdarmkanker kreeg, staat hij ineens aan de andere kant van de streep. De laatste euthanasie die hij zal verrichten, wordt zijn eigen en die zal spoedig plaats vinden...

Een datum voor zijn zelfgekozen einde heeft hij nog niet. Boesten vindt het moeilijk om te bepalen wanneer het echt klaar is. “Het is een afweging tussen hoe ver kan ik de ziekte laten gaan en wat wil ik nog meemaken, waar wil ik nog bij zijn.” Hij zal het uiteindelijke moment kiezen in overleg met zijn vrouw en kinderen.

“Je mag nooit lijden onder het leven”, zei Sjef Boesten altijd. Alleen ging het dan over de levensbeëindiging van anderen. Vroeger dacht hij met zijn patiënten over het zelfgekozen einde, nu is hij zijn eigen regisseur. Hij praat er nuchter over, maar laat ook doorschemeren dat er angst is. “ Ik ben bang dat ik de pijn op een gegeven moment niet meer aan kan.”

Op Hemelvaartsdag in Radio Eenvandaag een bijzonder verhaal over de zelfgekozen hemelvaart van een euthanasie–arts.