Fragment

Cybercrime steeds groter probleem in Nederland: 'Bewustwording is er nauwelijks'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Cybercrime steeds groter probleem in Nederland: 'Bewustwording is er nauwelijks'

Nederland blijft een populair doelwit voor cybercriminelen. Maar we zijn alleen doelwit: Vanuit ons land en vanaf Nederlandse servers worden ook veel cybercrime-aanvallen op andere landen uitgevoerd. Dit blijkt allemaal uit een recent verschenen onderzoek van beveiligingsbedrijf F-secure. 

Die cyberaanvallen laten niet alleen digitale schade na, ze ontregelen ook steeds meer het leven van alledag. Eind juni werd de Rotterdamse haven nog getroffen door een grote cyberaanval. Volgens, techjournalist van RTL Nieuws, Daniel Verlaan is Nederland ook digitaal de haven van Europa en dat brengt gevaren met zich mee.

Energiesector makkelijk doelwit

"De energiesector, de zorgsector en overheidsinstanties, allemaal zijn ze relatief makkelijke doelwitten voor hackers", somt Verlaan op. "Dit zijn sectoren die vaak nog op verouderde software draaien en dus erg kwetsbaar zijn. Ook zijn de beveiligingssystemen vaak niet op orde."

'Veel te veel naïviteit' 

Dave Maasland directeur van Eset Nederland vindt dat de bewustwording in Nederland vergroot moet worden. "Als je kijkt naar hoe we het in Nederland geregeld hebben, is dat gewoon slecht te noemen. Er zit veel te veel naïviteit en de overheid moet echt een leidende rol gaan pakken." 

"Langzaam zie je dat de beveiliging van bijvoorbeeld banken of overheidsinstanties beter wordt, maar hackers richten zich op de 'gewone man van de straat.' En je ziet dat men totaal niet voorbereid is op hacken en op dit grote gevaar.