Fragment

Audiodescriptie ontwikkelt zich in hoog tempo

  1. Fragmentenchevron right
  2. Audiodescriptie ontwikkelt zich in hoog tempo

Speelfilms, televisie, video’s: we zien meer en meer en meer. Dat geldt natuurlijk niet voor blinden en slechtzienden. Gelukkig gaan de ontwikkelingen op het gebied van audiodescriptie snel. In EenVandaag sprak Eveline Ferwerda van Bartimues hierover. Bartimues is het expertisecentrum ter ondersteuning van blinden en slechtzienden.  


Penoza met audiodescriptie from De Wolven on Vimeo.


Programma's van de NPO worden steeds vaker voorzien van audiodescriptie. Eveline Ferwerda geeft aan dat blinden en slechtzienden doorgaans tevreden zijn over de kwaliteit van de audiodescriptie. Het maakproces is een intensieve klus. Een nieuw tool, Scribit, moet er voor gaan zorgen dat meer mensen sneller een grotere hoeveelheid video's van audiodescriptie worden voorzien. 


RTL Late Night Youtube Viral videos 2016 met audiodescriptie from Eveline on Vimeo.


Via Scribit zou iedereen binnenkort een online video op eenvoudige wijze van audiodescriptie moeten kunnen voorzien. Het is een Nederlands product, maar er bestaat inmiddels interesse vanuit het buitenland, waar vergelijkbare instituten als Bartimues zich buigen over het opschalen van audiodescriptie.