Fragment

Bram Bakker: "Het geluk zit in jezelf"

  1. Fragmentenchevron right
  2. Bram Bakker: "Het geluk zit in jezelf"

Appen, instagrammen, gamen... Het lijkt wel of we tegenwoordig liever één-op-één zijn met onze smartphone dan met elkaar. Lekker, een beetje quality-time met je elektronische apparaten. Maar je hebt helemaal geen apparaten nodig om het leuk met elkaar te hebben: het geluk zit namelijk in jezelf. Dat zegt psychiater en publicist Bram Bakker. Hij bijt vandaag het spits af in onze nieuwe rubriek ‘de Optimist’.


Bram Bakker nam plaats achter het spreekgestoelte en legt ons uit hoe we ons weer kunnen vermaken, zonder apparaten.

"We kunnen er ook voor kiezen om al die apparaten lekkeruit te zetten. Weer met elkaar in contact te treden, zonder tussenkomst vanallerlei technische hoogstandjes. Wat zegt het over ons, dat er eengeboortepiek is, negen maanden na een grootschalige stroomstoring?

 

Geluk is geen product dat je online aanschaft. Het isniet te koop, het zit in jezelf. En het kost je niets. Als je de tijd neemt omhet te ontdekken. Niet alleen, maar met je dierbaren. Mensen zijngezelligheidsdieren, sociale wezens die het lekker vinden om bij elkaar teklitten en aan elkaar te frunniken. Op wat voor manier dan ook.

 

Laten we weer de dingen doen waar we echt van opknappen. Gatuinieren, muziek maken, wandelen, rennen, of gewoon met elkaar in gesprek.Onder het genot van een kopje thee. En neem daar dan ook ruim de tijd voor: hetis geen quick fix, maar een diepte-investering."