Fragment

Nederlandse duurzame vis komt niet in supermarkt

  1. Fragmentenchevron right
  2. Nederlandse duurzame vis komt niet in supermarkt

In veel supermarktschappen vinden we tegenwoordig alleen nog maar vissen met een keurmerk. Goede zaak zul je zeggen. Maar dit zijn hoofdzakelijk buitenlandse vissoorten zoals Noorse zalm of Aziatische Tilapia. Nederlandse viskwekers kunnen hun duurzame gekweekte vis niet kwijt, omdat ze geen ASC keurmerk mogen voeren.


“Een duurzamere vis zul je niet snel vinden.” zegt kweker Frank Foolen over de meervallen die hij kweekt. Maar tot zijn grote frustratie wil geen supermarkt in Nederland ze verkopen. Niet omdat er twijfels zijn over de duurzaamheid maar enkel en alleen omdat zijn vis geen duurzaam keurmerk heeft.

In loodsen in het Brabantse Son staan dertig enorme aquariums waarin tienduizenden Claressen zwemmen. Een meerval-soort die meters lang kan worden. De kwekerij is een familiebedrijf maar Frank, zijn vader en twee broers zien de toekomst somber in als er niet snel wat verandert.

Kansloos zonder keurmerk

Nederlandse supermarkten verkopen alleen nog maar gecertificeerde duurzame vis. Leidend zijn het MSC-keurmerk voor vis die in zee wordt gevangen en het ASC-keurmerk voor gekweekte vis. De keurmerken garanderen dat de vis duurzaam is. Maar zonder zo’n stempel ben je als kweker kansloos. 

Met een eigen waterzuiveringsinstallatie en vissen die zonder antibiotica en medicijnen gekweekt worden voldoet de kweekmethode van de Foolens aan alle eisen. “We zijn zelfs duurzamer dan zalm uit Noorwegen die al wel het ASC-keurmerk heeft.” aldus Foolen.


Grote vissoorten

Wat het Brabantse familiebedrijf opbreekt is dat de vis die ze kweken relatief klein is. “Het ASC richt zich vooral op grote vissoorten als de Noorse zalm en tilapia. De Claresse is te klein en niet interessant genoeg voor het ASC.”  

Michiel Fransen van het ASC erkent dit: “We willen impact hebben en richten ons daarom in eerste instantie op grote vissoorten.” De komende jaren is er volgens Fransen wel ruimte om ook standaarden voor kleinere vissoorten op te zetten. Ze zijn bezig met een keurmerk voor platvissen, zeebaars en tropische vissen. De meerval en Claresse van Frank Foolen zijn pas eind 2019 aan de beurt. Foolen hoopt dat hij dat haalt en niet al eerder omvalt. Voorlopig kan hij zijn vis kwijt in landen als Duitsland en Polen, maar ookd aar wordt steeds meer om het viskeurmerk gevraagd.


Culinair Journalist Loethe Olthuis ziet nog een ander probleem voor de vis. "Wij Nederlanders houden van mooie roze of witte vis. We willen geen schubben of andere kleurtjes zien. De meerval is grijs, bruinig en daarmee niet populair."