Fragment

Nederlanders gedragen zich uitstekend, financieel gezien

  1. Fragmentenchevron right
  2. Nederlanders gedragen zich uitstekend, financieel gezien

Nederlanders gedragen ons keurig, financieel gezien dan. We staan minder rood en betalen onze rekeningen netjes op tijd. Daarmee zijn we in Europa het braafste uit de klas. Dat blijkt uit de Monitor Financieel Gedrag. Wijzer in Geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën, maakte dat vandaag openbaar. 


Nederlandse volksaard

“Dat goede gedrag past bij onze aard, maar het echte goede nieuws is dat we zelfs een verbetering ten opzichte de vorige monitor zien”, zegt Olaf Simonse van Wijzer in Geldzaken. Toch beheersen financiën het leven van één op de vier Nederlanders en twee op de tien vindt de eigen schulden te hoog. Het schort ons nogal aan een lange termijnvisie, waardoor we ons maar matig voorbereiden op financieel riskante gebeurtenissen zoals echtscheidingen en arbeidsongeschiktheid.


Mobiel op de hoogte

Dat Nederlanders overzicht hebben, komt mede doordat we steeds beter in de gaten kunnen houden hoe onze bankzaken ervoor staan. Uit de monitor blijkt dat we steeds vaker via mobiele apps voor bijvoorbeeld internetbankieren onze financiële zaken volgen. “Het is natuurlijk maar de vraag of het controleren van het saldo ook betekent dat je meer overzicht hebt”, zegt Jorien van der Laan, onderzoeker gericht op armoede interventies aan de Hogeschool van Amsterdam.


Eigen schuld

Aan het goede nieuws zit ook een keerzijde. Uit de monitor blijkt ook dat 20% van de Nederlanders de eigen schulden te hoog vindt. “Mensen die grote moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, kunnen vaak alleen nog daar mee bezig zijn. Het is dan vaak niet mogelijk om je te richten op de lange termijn of op oplossingen”, zegt Jorien van der Laan.