Fragment

Hoe goed werkt ons antiradicaliseringbeleid?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Hoe goed werkt ons antiradicaliseringbeleid?

Ophef en ongerustheid in Amsterdam over het radicaliseringsbeleid. Een topambtenaar is geschorst is nadat zij ernstige signalen van radicalisering had laten passeren. Ook bleek dat zij voornamelijk haar eigen vriendenclub aan het werk zette. De gemeenteraad wil opheldering. Is de Amsterdamse situatie een ongelukkig incident of aanleiding om serieuze vragen te stellen bij het Nederlandse anti-radicaliseringsbeleid?

Afshin Ellian is publicist bij weekblad Elsevier, hij maakt zich zorgen. Nederland is volgens Ellian "veel te slap als het gaat om de strijd tegen radicalisering. De wantoestanden in Amsterdam bij de dienst deradicalisering laten zien dat de groei van de moslimfundamentalisme in Nederland niet serieus genomen wordt."

Annemarie van de Weert is lector aan de Hogeschool Utrecht, haar onderzoek richt zich op het signaleren van radicalisering binnen gemeenten. Ze vindt dat Nederland het op dit moment helemaal nog niet zo slecht doet. "Radicaliseren gaat om een ingewikkeld gedachtegoed en het heeft tijd nodig om dit helemaal goed te kunnen aanpakken."