Fragment

"Dubbele nationaliteit afschaffen lost niets op"

  1. Fragmentenchevron right
  2. "Dubbele nationaliteit afschaffen lost niets op"

Door het stemgedrag van Turkse Nederlanders laait het debat over het afschaffen van dubbele paspoorten weer op. Geert Wilders heeft aangegeven te komen met een wetsvoorstel dat het hebben van een tweede nationaliteit verbiedt. Volgens emeritus hoogleraar nationaliteitsrecht René de Groot is afschaffen onmogelijk en lost het bovendien niets op. 

Het argument van Wilders om een dubbele nationaliteit onmogelijk te maken, is dat het hebben van de Nederlandse én de Turkse nationaliteit “op z’n minst de schijn geeft van dubbele loyaliteit.” Volgens De Groot is het in theorie mogelijk om de dubbele nationaliteit af te schaffen, maar praktisch niet haalbaar. Daarnaast biedt het geen uitkomst in de worsteling van Nederland met de lange arm van Erdogan.

Turkije aanspreken

“Wat moeten we dan doen?” vervolgt De Groot. “Turkije aanspreken op schending van mensenrechten en rechtstatelijke principes.” Zo heeft Erdogan aangekondigd een referendum te houden over de herinvoering van de doodstraf. “Als die daadwerkelijk wordt heringevoerd, moet het lidmaatschap van Turkije van de Raad van Europa worden opgeschort. En dient de relatie met de Europese Unie te worden herzien,” vindt de emeritus hoogleraar.

Emotie

Ebru Umar, metrocolumniste en Nederlandse met een Turkse achtergrond, staat helemaal achter het afschaffen van de dubbele nationaliteit. Maar niet omdat het iets verandert aan het patriotisme en de loyaliteit van Nederlanders met een tweede nationaliteit. “Dat gaat over emotie, en dat los je hier niet mee op.” Volgens Umar gaat het om de burgerrechten die gepaard gaan met nationaliteit. “Als een Nederlands staatsburger in het buitenland in de problemen komt, is de Nederlandse overheid de aangewezen instantie om te helpen.” Het hebben van een tweede nationaliteit maakt het ingewikkeld, omdat de verantwoordelijkheid dan gemakkelijk verschuift.

In EenVandaag een gesprek over het debat over de dubbele nationaliteit in Nederland met Ebru Umar en René de Groot, emeritus hoogleraar Nationaliteitsrecht.